Отношенията между евреи и палестинци са обтегнати още създаването на израелската

...
Отношенията между евреи и палестинци са обтегнати още създаването на израелската
Коментари Харесай

Странната история на двама кръвни братя: единият от Палестина, а другият – от Израел

Отношенията сред евреи и палестинци са обтегнати още създаването на израелската страна през 1948 година Оттогава има десетки случаи на военно напрежение сред двете общности. Последният подобен е през последния месец, който докара до оповестяването на военно състояние в Израел след офанзивата на палестинската военна формация „ Хамас “. От своя страна израелската войска нахлу в Ивицата Газа.

 Има едно семейство в Израел, което е разграничено в поддръжката си към двете страни. Причината за това са двама братя. Единият е някогашен палестински национал, а другият носи синия екип на представителния израелски отбор. Може да звучи необикновено, само че е самата истина. Става дума за семейство Джабер от град Тайбе, ситуиран на границата на региона, прочут по целия свят като Западния бряг, който е под палестинско ръководство. Гражданите в Тайбе са арабски мюсюлмани, само че градът е в ръководената от Израел територия и се намира единствено на 12 км североизточно от Кфар Саба. С две думи – те са араби, само че жители на Израел.

Братята Абдала и Махмуд Джабер произлизат от футболно семейство. Баща им Набил и дядо им Абдулах са митове на локалния футболен отбор в Тайбе. Абдала е роден на 17 февруари 1993 година, а Махмуд – на 5 октомври 1999 година.

„ Техният случай е без казус в историята на футбола. Има и други образци, в които двама братя играят за разнообразни национални тимове. Никога обаче не е имало подобен, в който братя да носят екипите на два враждуващи народа. По-големият брат Абдала беше знак и воин за палестинците, защото дълги години беше капитан на националния тим. По-малкият Махмуд пък играе за Израел “, разяснява журналистът Ури Леви.

 30-годишният Абдала Джабер играе на позиция ляв бек. Той е артикул на израелската футболна система и като младеж носи екипа на Апоел (Кфар Саба), а по-късно дебютира в мъжкия футбол с Ирони (Рамат Хашарон).

През 2013 година минава оградата, разделяща Израел от Западния бряг, с цел да играе в палестинското състезание. Първоначално носи екипа на Хилал Ал Кудс, само че придобива огромна известност като състезател на Ахли Ал Халил от град Хеброн. Междувременно става значима част от „ фидаи “, какъвто е прякорът на националния тим на Палестина.

Бързоногият и боравещ с двата крайници ляв бек изиграва 56 мача за палестинския внушителен отбор, с който взе участие в квалификациите за международно състезание и купата на Азия. Във върха на кариерата си Абдала Джабер се връща в Хилал Ал Кудс и играе против най-хубавите тимове от арабския свят, в това число против Раджа Казабланка и Ал Уехдад в другите шампионати, противопоставящи тимове от арабските страни. Получава прякора Китар Филастин, което в превод значи Палестинския локомотив. Левият бек придобива статут на легенда, а образецът му е задоволителен да възпламени за футбола редица палестински деца от Западния бряг, Ивицата Газа и Израел.

Когато Хилал Ал Кудс изпада във финансова рецесия, Абдала получава оферта от най-неочакваното място. Поканен е да се върне в Израел. Приема да облече екипа на Апоел (Хадера) през 2020 година Това обаче е причина да бъде отстранен от националния отбо  р на Палестина и повече не получава повиквателна да играе за отбора. Само година по-късно левият бек се мести в Бней Сахнин и оказва помощ на тима да се класира за присъединяване в Лигата на конференциите. От лятото на тази година Абдала Джабер носи екипа на Макаби Бней Райнех.

На 2 юни 2022 година по-малкият брат Махмуд дебютира за националния тим на Израел. Избира представителния отбор на еврейската страна, тъй като, както стана ясно нагоре – родният му град Тайбе е част от Израел, макар че в неговите жили не тече грам еврейска кръв. Израелците го харесват и му насочат оферта, която той не отхвърля, въпреки брат му да е част от палестинския народен тим.

Дебютът на Махмуд за Израел става при равенството 2:2 с Исландия от Лигата на нациите. 24-годишният футболист играе като отбранителен халф. Подобно на Абдала и той стартира с футбола в юношите на Апоел (Кфар Саба). През 2012 година минава в школата на Макаби (Хайфа). Именно с този клуб дебютира в професионалния футбол и към момента носи екипа на отбора. Изключение прави интервалът 2019-21 година, когато е чартърен в Апоел (Ноф Хагалил). Сезон 2021/22 е основен в кариерата на Махмуд Джабер. Той вкарва три гола и прави шест асистенции за Макаби (Хайфа), който печели втора шампионска купа подред, суперкупата на страната и купата на Лигата.

Халфът тогава не е корав титуляр в отбора от Хайфа, само че се възползва от всяка опция. Прави усещане с прелестния си взор върху играта и умеенето да работи безгрешно във всеки един миг. Произходът на Махмуд води до продължителни полемики по отношение на избора му на народен тим. Все отново брат му е легенда на палестинския футбол. От друга страна халфът е определян за един от най-големите гении на израелския футбол. Точката на тази тематика беше сложена през предходната година, когато Махмуд Джабер дебютира за Израел и към този момент има четири мача за отбора, воден от Алон Хазан. Все още се чака първия му гол за Израел. ХИТ БЛИЦ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР